Knäckebröd är en klassiker i Sverige, med ett aldrig sinande utbud i alla tänkbara storlekar och varianter. Därför undrar du kanske i vilka andra länder man äter knäckebröd? Och varifrån kommer knäckebrödet från början? Läs mer för att få reda på svaret.
Knäckebrödets ursprung
Om du tänker på knäckebröd som något typiskt svenskt så har du alldeles rätt. Knäckebrödet härstammar från 500-talets Sverige, närmare bestämt Värmland, Dalarna och Stockholmsområdet. Traditionellt bakades det på råg men numera tillverkas knäckebröd av alla möjliga sorters sädesslag.
Knäckebrödet blev en stapelvara eftersom det håller väldigt länge utan att bli dåligt. Därför var knäckebröd bra att ha under vintern.
Om du någon gång undrat varför vissa knäckebrödssorter har hål i mitten så beror det på att knäckebröden förr i tiden hängdes upp på stavar för att torka efter bakningen.
Knäckebrödet som exportvara
Knäckebrödet kom med tiden att exporteras till andra länder utanför Sverige. Så, i vilka länder äter man knäckebröd? Knäckebröd förekommer runtom i världen, men framförallt i andra nordiska länder samt Holland och Tyskland. I Tyskland beräknas runt fyrtiofem procent av hushållen regelbundet ha knäckebröd där hemma (jämfört med Sveriges åttiofem procent). Hos fransmännen ligger siffran på cirka åtta procent.
Under tvåtusentalet har den internationella efterfrågan på knäckebröd ökat i och med att allt fler börjat intressera sig för hälsosam mat. Trenden märks bland annat i USA och Kina.
En stor del av efterfrågan utanför Sverige står kanske svenskarna själva för – svenskar som bor utomlands vill gärna att vänner och familj tar med sig knäckebröd från Sverige när de hälsar på i det nya landet. Enligt undersökningar är knäckebröd faktiskt det som utflyttade svenskar saknar allra mest från sitt ursprungsland.
Hur äter vi knäckebröd?
Utomlands är cream cheese ett vanligt pålägg, antingen med grönsaker eller något sött som sylt eller frukt. Även hummus, avokado och fisk som tonfisk eller rökt lax är populärt. I England äter man gärna knäckebröd med tomat och ägg.
I Sverige är prickig korv, ost och tomat, kaviar eller leverpastej med ättiksgurka klassiker. Vissa bryter ner knäckebrödet i filen. Åter andra väljer att bara ha smör på mackan. Vilken sida av brödskivan smöret breds på varierar. Sidan med hålen, där alltså mer smör får plats, kallas ibland för “söndagssidan”.