De flesta kan nog hålla med om att det är underbart att laga mat. Matlagning är både ett uttrycksfullt och universellt språk samtidigt som det är en konstform som alla förstår. Mat och matlagning kommunicerar olika känslostämningar och har en viktig plats i människors liv. Vägen till en människas hjärta sägs ibland gå via magen och att laga en kärleksfull måltid till någon man bryr sig extra mycket om signalerar omsorg och omtanke. Mat har också stor betydelse i olika former av sociala tillställningar och har en central plats vid viktiga högtider.
Även om alla känner till att filmens värld ytterst är en fiktiv plats och föremål för människors fantasi kan den likväl ofta spegla verkligheten. Detta gäller också matlagning i alla dess former. Filmvärlden är full av färgstarka matfilmer där även dokumentärgenren fått stort utrymme. Mest populärt för tillfället är olika tävlingar där både amatörer och professionella kockar kan delta. Kändiskockar får också ofta laga sin favoritmat och resa världen runt för att utforska andra länders kulinariska lockelser.
Mat är överlag en tacksam ingrediens i filmer och det finns ett stort utbud där handlingen kretsar kring vad huvudpersonerna antingen lagar, är med om eller äter. Inom skräckfilmsgenren är det extra effektfullt att använda mat för att göra hela upplevelsen läskig och otrevlig. Bara tanken på vad som kan dölja sig i mat eller vad som kan betrakta oss människor som mat känns obekväm. Även inom komedin kan mat med fördel användas för att skapa dråpliga scener och locka till skratt.
Med tanke på den betydelse mat har för människor och att det är ett grundläggande behov för överlevnad gör att ämnet är minst lika intressant i den fiktiva filmvärlden som i den verkliga världen. Matbehov kan driva en hel film och ibland kan verklighet och fiktion mötas i rysliga titlar som exempelvis “Alive” där överlevande från en flygplanskatastrof tvingades äta varandra för att överleva.
Det händer också att mat i filmens värld väldigt medvetet används som attribut för att antingen förstärka eller förminska berättelsens karaktärer på olika sätt och visa deras sämsta alternativt bästa sidor. Ibland vill filmskaparen förbättra hela världen med sitt budskap och använder mat som verktyg. Detta blir tydligt i filmer som till exempel “Chocolat” från 2000 som tar med tittaren på ett underbart filantropiskt och chokladspäckat äventyr.
Även i Disneys värld förekommer filmer där mat ibland har en framträdande roll. “Råttatouille” är ett ypperligt exempel på en matfokuserad barnfilm från 2007. Filmen handlar om råttan Remy som bor i Paris och drömmer om att bli professionell kock. De andra råttorna äter helst sopor men Remy bryr sig om färska och fräscha matvaror. Filmen “Sausage Party” från 2016 är en Disneyproduktion som främst vänder sig till en vuxen publik. Den bjuder på såväl humor som samhällsreflektion. Här finns plats för både sjungande köttfärslimpor och empatiska korvar.