En sak som nog de flesta uppskattar kring jul är julborden. Här samlas man, äter god mat och samtalar. Julbord kan både ätas hemma och på restaurang, men vad ska ett sådant egentligen innehålla? Finns det några generella regler för hur ett julbord ska se ut?
Olika innehåll på olika platser
Många gånger kan det finnas lokala inslag på julborden. I flera fall ser julbord i Stockholm inte ut på samma sätt som ett julbord på västkusten. Julbord ser också olika ut i olika länder. En sak som är ett måste på julbordet i Danmark är inte alls lika vanlig i Sverige.
Måsten på julbordet
Ett måste för de flesta på julbordet är nog julskinkan. Den är mycket karaktäristisk och de flesta äter den antingen på smörgås till en tallrik gröt, eller på tallriken med kalla rätter. Skinkan är i de flesta fall griljerad och den ska ha den där typiska smaken av jul. Jansons frestelse är också en mycket uppskattad rätt. Det är som en potatisgratäng men innehåller också ansjovis. För andra är det småvarmt som gör julbordet. Kroppkakor, prinskorvar och köttbullar skapar den riktiga julstämningen.
Allergier
En sak som kan trassla till det lite på julbord är olika allergier. Om man äter hemma vet man vad man har i sin mat men om man äter borta eller på restaurang är innehållet inte lika självklart. Om man inte tål gluten, laktos eller nötter till exempel kan det bli jobbigt att fråga vad varje rätt innehåller. Det finns också flera andra allergier och det är ofta omöjligt att ta hänsyn till allt. Om man vill underlätta för allergiker kan det vara bra att ställa ut en liten skylt med innehållet i varje rätt. Dock går det inte att garantera att de olika redskapen som används för att ta maten inte blandas runt och speciellt på en buffé finns det alltid en liten risk att allergikern får i sig något denne inte tål.
Veganskt julbord
Under senare år har det blivit mycket vanligt med vegetarianer och veganer i samhället. Det har också medfört att allt fler veganska och vegetariska rätter tagit form. Det finns i dag färdig vegansk korv, olika alternativ till mjölkprodukter och vegansk köttfärs. Det här gör att även en vegan eller vegetarian kan njuta av julbord. Det finns till och med vegansk julskinka som kan griljeras och som inte är helt olik en vanlig julskinka. Det går utmärkt att göra veganska eller vegetariska köttbullar, av tofu kan man göra sill-liknande röror och saker som rödbetssallad med mera går också utmärkt att göra i vegansk tappning. Det har också blivit vanligare att olika restauranger erbjuder veganska eller vegetariska alternativ när det sätter upp ett julbord.