Antalet filmer som baseras på böcker har växt explosionsartat i Hollywood under de senaste åren, men filmen Julie & Julia från 2009 är lite annorlunda i det avseendet. Den är baserad på inte bara en bok, utan två böcker, varav en av böckerna baseras på en blogg. På det sättet är denna film den första någonsin att baseras på en blogg. Bloggen drevs av Julie Powell, som där beskrev hur hon under ett år försökte sig på att laga vartenda recept i Julia Childs kokbok Mastering the Art of French Cooking. Powell skapade senare en bok av bloggen, som fick titeln Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously. Den andra boken som använts som grund för filmens manus är Julia Childs självbiogradi, My Life in France.
Tillsammans skapar dessa böcker en film om två kvinnor som lever i olika tidsåldrar, men som har kärleken för mat och matlagning gemensamt. Något annat de har gemensamt är de utmaningar som de står inför på grund av deras passion för mat, och genom att man får följa båda kvinnornas resor parallellt genom filmen understryks dessa likheter. För Powell börjar hennes resa med att hon vill hitta något i livet som hon faktiskt tycker om att göra, eftersom hennes jobb gör henne nedstämd och utsliten. För att motivera sig att genomföra projektet hon bestämmer sig för (att laga alla 524 recept i Julia Childs kokbok på ett år) startar hon en blogg där hon dokumenterar sin process. Hennes projekt tär till slut på hennes äktenskap, men får också uppmärksamhet från journalister och agenter från bokförlag, vilket gör att allt får ett lyckligt slut. Från Childs sida börjar hennes historia på 1950-talet, då hon utbildar sig vid Le Cordon Bleu för att lära sig fransk matlagning. Child har stöd från sin make i sin dröm om att ge ut en kokbok om fransk matlagning för amerikanska hemmafruar, men hon har i princip alla andra emot sig. Till slut lyckas dock även hon med sitt projekt, och filmen slutar med att Child får ta emot ett exemplar av sin bok från förlaget som valt att ge ut den.
Filmen fick mycket bra recensioner, och särskilt Meryl Streeps skådespelarinsats, i rollen som Julia Child, hyllades. Julie Powell spelades av Amy Adams, och i andra roller sågs bland annat Stanley Tucci och Chris Messina. Filmen regisserades av Nora Ephron, och det blev den sista hon gjorde innan hon gick bort år 2012.
Även om de flesta sannolikt inte skulle ge sig på ett liknande projekt i sitt eget kök, utan föredrar att se det på film, hindrar det inte att man njuter av den franska matlagning som finns i både filmen och i böckerna när man går ut på restaurang. För att kunna njuta av maten till fullo gäller det dock att man inte har problem med tänderna, och om man skulle råka ut för tandvärk eller andra problem kort inför ens restaurangbesök bör man därför uppsöka akut tandvård på exempelvis Distriktstandvarden.se. När man äter dyra och komplicerade rätter som bœf bourguignon, foie gras, confit de canard eller escargots vill man ju inte vara distraherad eller hindrad av att man har ont i tänderna.