Prosecco är ett populärt alternativ till bland annat champagne. Det härliga mousserande vinet kommer från Italien, närmare bestämt den nordöstra delen. Vanligen används druvsorten glera men även andra druvsorter förekommer. Jäsningen görs genom tankjäsningsmetoden. Det innebär att den lagras på tankar innan proseccon hälls på flaska. Smaken som kännetecknar detta härliga vin är fruktigt och lätt. Du hittar toner av päron och det finns även en viss sötma. Sötman är inte framträngde även om det finns varianter som är sötare än andra. För det finns en prosecco till alla tillfällen. Det är ett perfekt mingelvin som gör sig utan sällskap av mat men vissa rätter får en helt ny karaktär om du väljer prossecovin till.
Italiensk mat såklart
Prosecco kommer från Italien och det är därför inte konstigt att den passar som handen i handsken till vissa italienska rätter. Framför allt till italienskt kallskuret. Bjud på prosecco till ost- och charkbrickan. Här kan du gärna ta lite smakrika italienska ostar och lufttorkad skinka. Många italienska salamikorvar får ett lyft när du väljer prosecco istället för rött vin. Du kan även välja att servera prosecco till krämiga ostar som är milda i smaken. Milda pastarätter gör sig också bra med denna fantastiska dryck. Givetvis kan du också välja härliga italienska recept på skaldjur och fisk som sällskap.
Välj en sötare prosecco till asiatisk mat
Prosecco som är lite sötare är perfekt till många asiatiska rätter. Framför allt om de är medelstarka. Sötman i det mousserande vinet lyfter maten och du får en balanserad smak. Du kan servera proseccon till såväl thaimiddagen som den indiska. Även sushi och prosecco kan fungera riktigt bra ihop. Så när du vill ha en festlig stämning i kombination med asiatisk mat är det detta vin du ska prova.
Efterrätter och bubbel
Väljer du prosecco till pannacotta får du en riktig höjdare. Framför allt om du håller dig till smaker på pannacotta som vanilj, jordgubbe och hallon. Prosecco fungerar också alldeles utmärkt till gräddtårtan som pryds med jordgubbar. Du kan också välja denna härliga dryck till efterrätter som innehåller citron, framför allt en italiensk citronpaj. Kanske du kan hämta inspiration från Små citroner gula när du planerar din italienska efterrätt. Även mousse av citron eller hallon kan göra sig fint med lättsamt bubbel till. Prosecco är helt enkelt ett allsidigt mousserande vin som passar till många maträtter och efterrätter.